Lorem ipsum
Class aptent taciti sociosqu ad litora
Головна » Статті » Напої

Домашній квас з житнього хліба

Домашній квас з житнього хліба

Домашній квас з житнього чорного хліба - це прекрасна і недорога альтернатива газованим солодким напоям в жарку пору року. Рецепт приготування домашнього квасу дуже легкий і простий.

Для приготування домашнього квасу можна використовувати хліб будь-якого виду, але найбільш смачним напій виходить з чорного житнього хліба. Секрет у тому, що чорний житній хліб, як правило, випікають не на дріжджах, а на заквасці з житнього борошна, солі й води, в результаті чого він містить більшу кількість молочнокислих бактерій, які беруть активну участь у бродінні квасу, насичуючи його двоокисом вуглецю (квас виходить злегка газованим) і уксусноетіловий ефіром, який сприяє поліпшенню смаку і аромату квасу.

Якщо додати в закваску дріжджі, то бродіння буде спиртовим, а не молочнокислим, в результаті чого квас легко може стати слабоалкогольним напоєм з вмістом спирту до 3-6%.

Інгредієнти для приготування домашнього квасу:

  • Вода 3 л
  • Чорний житній хліб (наприклад, Бородинський) 300 г
  • Цукор 5-8 ст.л.
  • Родзинки 10-15 шт.
  • Дріжджі (за бажанням) 1 ч.л.

Рецепт приготування квасу з житнього хліба:

1. Хліб нарізати шматочками розміром 3-5 сантиметрів, викласти на деко і підсушити в духовці. Хліб можна сушити і просто на підвіконні, розклавши його на рушник.

Хліб нарізати шматочками

2. Закип'ятити воду і залишити її остигати. Коли температура води знизиться до 60-70 ˚С, насипати на дно трилітрової банки сухарі і залити їх цією водою.

насипати на дно трилітрової банки сухарі і залити їх цією водою

3. Додати в банку 5-6 столових ложок цукру. Коли квас буде готовий, можна додати в нього ще цукру, якщо побажаєте зробити його більш солодким.

Додати в банку 5-6 столових ложок цукру

4. Якщо ви готуєте квас вперше, і у вас немає готової закваски, то для прискорення бродіння можна додати чайну ложку дріжджів.

додати чайну ложку дріжджів

5. Для більш інтенсивного бродіння квасу можна додати 10-15 ягід родзинок, які зроблять напій трохи газованим.

додати 10-15 ягід родзинок

6. Вміст банки добре розмішати, накрити марлею і залишити при кімнатній температурі на одну-дві доби.

7. Коли квас буде готовий, зцідіть напій, при бажанні в нього можна додати палений на сковороді цукор для надання йому карамельного аромату і більш темного насиченого кольору.

зцідіть напій

додати палений на сковороді цукор

Хліб, що залишився на дні банки - це тепер Ваша закваска, яку можна використовувати для нового циклу приготування домашнього квасу (і ділитися нею з друзями). Для приготування нового квасу вам потрібно просто додати 5-8 столових ложок цукру, 100-200 грам сухарів чорного хліба і залити все це новою холодною водою. Якщо хочете отримати слабоалкогольний квас, то додайте чайну ложку дріжджів.

Тепер Ви знаєте як приготувати квас в домашніх умовах і втамувати спрагу в літню спеку!

Категорія: Напої | Додав: Administrator (23.02.2017)
Переглядів: 340 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar