Lorem ipsum
Class aptent taciti sociosqu ad litora
Головна » Статті » Випічка

Картопляно-гречаний пиріг

Картопляно-гречаний пиріг.

Інгредієнти для тіста:

  • вода - 200 мл.
  • пшеничне борошно - 300 г
  • свіжі дріжджі - 20 г
  • соняшникова олія - 2 ст. л.
  • цукор - 2 ч. л.
  • сіль - 1 / 2 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • гречана крупа - 1 склянка (180 г)
  • картопля - 600 г
  • ріпчаста цибуля - 200 г
  • сирий / копчений шпондер - 150-200 г
  • часник - 3-4 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком

А також:

  • яйце (щоб змастити пиріг) - 1 шт.

Картопляно-гречаний пиріг. Інгредієнти.

Приготування картопляно-гречаного пирога.

Такий картопляно-гречаний пиріг дуже популярний у нас, на Західній Україні. Його подають гарячим зі сметаною чи грибною підливою, гарно смакує з борщем, капусняком. Цей пиріг також часто готують в пісному варіанті. В такому випадку для смаження цибулі замість шпондера чи сала використовують соняшникову рафіновану олію, нею ж змащують пиріг перед випіканням. А випікала я пиріг у прямокутній формі розміром 21х29 см.

Перетираємо дріжджі з цукром.

Готуємо тісто. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хв., щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою.

Додаємо теплу воду.

Додати теплу (приблизно 35 °С) воду і сіль. Перемішати.

Додаємо частину борошна.

Потім додати приблизно 200 г просіяного борошна. Перемішати ложкою.

Додаємо олію.

Далі додати олію, розмішати, висипати решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто.
Оскільки борошно буває різне, то орієнтуватись слід не лише на кількість борошна в рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово.

Тісто готове.

Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце на 40-50 хв., щоб тісто підросло.

Відварені гречка та картопля.

Поки тісто підростає, готуємо начинку. Гречку і почищену картоплю відварити у підсоленій воді. З картоплі злити воду і пом’яти картоплю товкачкою до пюреподібного стану.

Порізані кубиками цибуля та шпондер.

Шпондер порізати дрібними кубиками або короткою соломкою. Цибулю почистити і також порізати невеликими кубиками.

Обсмажуємо шпондер.

На суху розігріту сковорідку викласти порізаний шпондер і, помішуючи, смажити до рум’яної скоринки, щоб добре витопився жир.

Додаємо і обсмажуємо цибулю, додаємо часник.

До шпондера додати цибулю і, помішуючи, також її злегка підрум’янити. Потім додати часник, сіль, перемішати і через 1 хв. відставити з вогню.

Гречку, картоплю, обсмажені цибулю зі шпондером викладаємо у велику миску.

У велику миску викласти картопляне пюре, відварену гречку і засмажений з цибулею шпондер. Все добре поперчити, при потребі досолити і ретельно перемішати ложкою до однорідного стану. Начинка готова.

Начинка на тісті.

Тісто, що підросло, трошки обім’яти рукою і на присипаній борошном стільниці розкачати його в круг. На середину тіста викласти начинку.

Загортаємо начинку в тісто.

Тісто зібрати досередини і щільно зліпити його краї. Зверху тісто з начинкою притрусити борошном і трошки приплюснути.

Викладаємо тісто з начинкою у форму.

Потім пиріг обережно, щоб не порвалося тісто, перекласти у форму, змащену олією, зліпленими краями тіста донизу. Пиріг розрівняти, наколоти виделкою і змастити збитим яйцем чи жовтком.

Картопляно-гречаний пиріг готовий.

Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 °С духовку і випікати 50 хв. Картопляно-гречаний пиріг готовий.

Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Категорія: Випічка | Додав: Administrator (02.03.2017)
Переглядів: 3438 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar