Lorem ipsum
Class aptent taciti sociosqu ad litora
Головна » Статті » Заготовки та консервація

Квашена капуста

Квашена капуста

Пропоную перевірений рецепт смачної і хрусткої квашеної капусти. Рецептом зі мною поділилася моя свекруха, яка дуже смачно все готує і квасить капусту саме так. Взимку або на початку весни така заготовка особливо буде актуальна, тому що поповнить нестачу вітаміну С - антиоксидант, який зміцнює імунітет і допоможе не допустити простудні захворювання. У капусті також міститься вітамін А, вітаміни групи В, РР, Е, а також безліч необхідних нам мікроелементів. Крім того, квашена капуста благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, тому що містить велику кількість клітковини, а молочно-кислі бактерії нормалізують мікрофлору і усувають дисбактеріоз. Добре, що квашену капусту можна заготовлювати не тільки влітку, а й практично круглий рік.

Краще взяти приблизно 5,4 кг капусти, тому що приблизно 400 г займають відходи у вигляді качанів.

Інгредієнти:

  • Капуста 5 кг
  • Морква 2 шт.
  • Цукор (з гіркою) 2 ст.л.
  • Сіль (з невеликою гіркою) 2 ст.л.
  • Перець чорний горошком
  • Лавровий лист

Рецепт приготування квашеної капусти:

1. Моркву натерти на крупній тертці.

Моркву натерти на крупній тертці

2. Капусту очистити від зів'ялого або потемнілого листя, обрізати, якщо є, потемнілі місця і промити водою. Нашаткувати капусту соломкою (не обов'язково тонко) - процес довгий, але в процесі приготування це найскладніше. Краще робити це гострим і зручним для вас ножем, щоб рука не втомлювалася.

Нашаткувати капусту соломкою

3. Перемішати прямо на столі гірку капусти, що в нас вийшла, з натертою морквою.

Перемішати прямо на столі гірку капусти

4. В окремій мисочці перемішати цукор з сіллю. Поступово посипаючи цією сумішшю капусту з морквою, злегка (не сильно) стискаючи подрібнені овочі в руках, ретельно перемішувати. В процесі капуста трохи пустить сік.

5. Скласти капусту з морквою в каструлю (краще емальовану, а не з нержавіючої сталі), поклавши кілька лаврових листів і чорний перець горошком - це потрібно, щоб квашена капуста вийшла хрусткою.

Скласти капусту з морквою в каструлю

покласти лавровий лист і перець горошком

6. Поставити зверху гніт. Для цього я накрила капусту тарілкою і поставила на неї пляшку з водою, можна поставити банку з водою. Чим важче гніт, тим краще.

Скласти капусту з морквою в каструлю

Поставити зверху гніт.

7. Залишити на 3 дні в теплому місці або при кімнатній температурі в приміщенні, щоб капуста побродила. Іноді потрібно знімати гніт і трохи ворушити капусту виделкою, щоб процес бродіння пройшов краще.

8. По закінченні трьох днів розкладіть капусту в чисті банки і поставте в холодильник.

Смачна домашня квашена капуста готова!

Категорія: Заготовки та консервація | Додав: Administrator (23.02.2017)
Переглядів: 407 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar