Головна » Статті » Закуски |
У перші роки життя малюка формуються його смакові звички і уподобання. Тому дитяче м’ясне меню повинно бути не тільки смачним і корисним, але ще і різноманітним. М’ясо і риба є джерелом повноцінного білка, заліза і інших корисних речовин, це незамінні продукти в щоденному меню дитини. Маленьким дітям готують страви з м’ясного та рибного фаршу – за рахунок своєї форми і консистенції вони прищеплюють дитині перші навички жування. До таких страв належать котлети для дітей, тефтелі. Чим же вони відрізняються? Дитячі тефтелі – страви з м’ясного або рибного фаршу, скатані в невеликі кульки (зазвичай розміром з абрикос або сливу). У різних інтерпретаціях вони існують у національних кухнях майже всього світу. У фарш обов’язково додається крупа, найчастіше рис, хліб, іноді кладуть цибулю, спеції і яйце. Тефтелі для малюків тушкують з соусом, варять на пару або запікають. Смажені тефтелі давати дітям не можна. Фрикадельки. Це блюдо отримало свою назву від італійського слова frittatella (смажений). Фрикадельки для дітей – невеликі кульки розміром з вишню чи волоський горіх з м’ясного, курячого або рибного фаршу. Зазвичай вони варяться в бульйоні, супі або, рідше, готуються в других стравах. У фарш додають дрібно нарізану цибулю, спеції і зелень. Дуже рідко у фарш кладуть хліб, розмочений у молоці або воді. Котлети для дітей. У сучасній російській кухні котлетами називаються коржі з м’ясного, курячого, рибного або овочевого фаршу. Дітям їх зазвичай подають з різними гарнірами – круп’яними, овочевими, а також з соусом або бульйоном. З появою у дитини перших жувальних зубів (тобто приблизно з 1-1,5 років) дитяче меню поповнюється м’ясними стравами. Це котлети, тефтелі, приготовлені за спеціальним рецептом. У цьому віці дитині потрібно близько 70-80 г м’ясних продуктів на добу, 1-2 рази в тиждень їх можна замінити на рибні. Страви з рубленого фаршу за формою і консистенції дуже підходять малюкові, який як раз в цьому віці вчиться жувати. Рецепти фаршу для дітей У дитячій кулінарії використовуються наступні види м’яса:
З птиці годяться тільки:
Гусятина і качатина – дуже жирні, важко перетравлюються і для дітей до 3 років не підходять. Для рибного фаршу використовують морську рибу нежирних і білих сортів:
Фарш для дитячих страв готують тільки зі свіжого чи охолодженого м’яса, заморожене м’ясо використовувати не рекомендується, так як неможливо проконтролювати якість і терміни зберігання такого продукту, це загрожує розвитком інфекцій. Краще всього підходять карбонад, лопатка або стегно. М’ясо потрібно ретельно очистити від плівок і жиру, промити, просушити серветкою, щоб видалити зайвий жир і вологу, а потім нарізати на шматочки і двічі пропустити через м’ясорубку. Для дітей з 2 років, можна пропустити м’ясо через м’ясорубку один раз. З білого хліба, слід додати у фарш, треба зняти скоринку, а потім м’якоть замочити у воді або молоці. Хлібної маси у фарші має бути не більш 25 %. У птиці для приготування м’ясних січених страв підходить грудка, стегна і гомілки. М’ясо ретельно відділяється від кісток і шкіри і пропускається через м’ясорубку. Для приготування рибних страв використовують філе, очищене від кісток і луски. Приготування фаршу – процес трудомісткий. Тому припустимо заготовити відразу досить великий його обсяг, зробити запаси – заморозити порційні напівфабрикати. Однак вони повинні зберігатися при постійній температурі в глибині морозильної камери, повторна розморожування-заморозка для них неприпустима. У фарш для дитячого харчування перед заморожуванням додають тільки овочі або крупу, але не солять і не додають спецій, молока і яєць, це робиться безпосередньо перед приготуванням страви після розморожування фаршу. Способи приготування Самий традиційний спосіб приготування м’ясних страв – це смаження. Однак дітям до 3 років смажені продукти не рекомендуються. У процесі смаження утворюється кірочка, яка містить шкідливі для дитини речовини, що подразнюють травний тракт. Тому в дитячій кухні використовуються наступні способи кулінарної обробки:
Дітям з 2 років допустимо злегка обсмажити котлети, а потім довести до готовності, загасивши в соусі. Аналогічним чином готуються і тефтелі. А ось традиційним для фрикадельок видом приготування є варіння на пару, у підсоленій воді або суп з овочами. Іноді фрикадельки тушкують з капустою або іншими овочами в невеликій кількості підливи або соусу. Котлети для дітейПерші котлети можна запропонувати дитині в 1-1,5 року, якщо йому вже є чим жувати. Розглянемо кілька варіантів приготування котлет з м’яса, птиці і риби, щоб було чим урізноманітнити харчування малюка. Яловичі парові котлети (з 1 року) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Пропустити підготовлене м’ясо разом з розмоченим в молоці хлібом без скоринки через м’ясорубку, додати масло і сіль за смаком, добре вимішати до однорідної маси, сформувати котлети і готувати на пару 20-25 хвилин. М’ясні котлети (з 1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Хліб розмочити у воді, м’ясо двічі пропустити через м’ясорубку. Змішати м’ясо, хліб, дрібно нарізану цибулю, посолити. Мокрими руками сформувати невеликі котлетки, потім готувати їх на пару або в глибокій сковороді в духовій шафі 25-30 хвилин. Інгредієнти:
Спосіб приготування: Пропустити м’ясо через м’ясорубку. Мокрими руками розділити фарш на невеликі коржі, в центр кожного покласти дрібно нарізані моркву, цибулю, капусту і подрібнене варене яйце. Краї коржиків загорнути і защипнути, отримані котлети приплюснути. Розтопити вершкове масло в сковороді і злегка обсмажити котлети. Потім помістити в духову шафу або довести до готовності на пару протягом 10-15 хвилин. М’ясні зрази з рисом (з 2-3 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Відварити рис (чи гречку). М’ясо пропустити через м’ясорубку разом з розмоченим у воді і віджатим білим хлібом. З отриманого фаршу сформувати коржі і в центр кожного покласти начинку: відварений рис (або гречану кашу), змішаний з дрібно нарізаними цибулею і яйцем. Підігніть і защипнути краю, сформувати котлети. Для соусу змішати бульйон, сметану і борошно. Обсмажити котлети по 2-3 хвилини з кожного боку, потім залити соусом і поставити в духову шафу на 15-20 хвилин. Курячі парові котлети (з 1-1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Пропустити м’ясо з цибулею через м’ясорубку, додати розмочений у молоці хліб і ще раз пропустити отриману масу через м’ясорубку. Додати до фаршу злегка розтоплене вершкове масло, посолити. Сформувати мокрими руками котлетки, готувати на пару 15 хвилин. Можна їх згасити в молоці в духовій шафі протягом 20-25 хвилин. Котлети з м’яса індички (з 1,5-2 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: М’ясо індички пропустити через м’ясорубку, зварений рис змішати з фаршем, посолити, додати яйце, молоко і ретельно перемішати до однорідної маси. Сформувати котлети і готувати їх на пару 20-25 хвилин. Рибні котлети (з 1-1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе пропустити через м’ясорубку разом з замоченим в молоці хлібом, посолити, додати вершкове масло, перемішати, сформувати котлети. Поставити котлети в духову шафу, затока на 1 / 3 водою, або готувати на пару протягом 10-15 хвилин. Рибні котлети з сиром (2-3 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе риби пропустити через м’ясорубку разом з вимоченим в молоці хлібом і цибулею, додати дрібно натертий сир, яйце, посолити. Ретельно перемішати масу. Потім сформувати котлетки, обваляти їх у борошні, злегка обсмажити з кожної сторони і тушкувати до готовності в білому соусі (рецепт соусу див. нижче). Рибні котлети «билип» (2-3 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе риби пропустити через м’ясорубку з вимоченим в молоці хлібом і цибулею, додати сир, яйце, посолити. Ретельно перемішати масу. Сформувати котлетки, обваляти їх у борошні, злегка обсмажити з кожної сторони і тушкувати до готовності в білому соусі. Фрикадельки для дітей Фрикадельки можна готувати з багатьох видів м’яса, птиці і риби. Вони відрізняються невеликими розмірами, ніжним смаком і зручні тим, що малюк може сам тримати їх в ручці і їсти, тренуючи навички самостійності. Вони з’являються в харчуванні дитини з однорічного віку в перших і других стравах. Фрикадельки дитячі (з 1-1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: М’ясо двічі пропустити через м’ясорубку і змішати з розмоченим у воді хлібом. Яєчний білок ретельно збити і змішати з фаршем. Сформувати маленькі кульки і варити їх в злегка підсоленій воді з зеленню. Фрикадельки парові по-польськи (з 1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Свинину і куряче філе пропустити через м’ясорубку, додати до фаршу збитий яєчний білок, сіль, масло і дрібно нарізаний кріп. Вимісити фарш, сформувати маленькі кульки. Покласти фрикадельки чайною ложкою в киплячий бульйон або суп і варити до готовності 15 хвилин. Їх можна зварити і на пару, а потім викласти в тарілку з гарніром. Курячі фрикадельки (1-1,5 року) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Очистити філе від шкіри і плівок, пропустити через м’ясорубку. Відварений рис, посолити і подрібнити у блендері разом із зеленню, а потім змішати з м’ясом. Додати у фарш збите яйце і ще раз перемішати. Зліпити з фаршу кульки і варити на овочевому бульйоні (або готувати на пару) 15-20 хвилин. Дитячі курячі фрикадельки (з 1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Курячу грудку пропустити через м’ясорубку або подрібнити у блендері разом з молоком. Відварити картоплю. Змішати фарш з картоплею, сформувати маленькі кульки і відварити їх в курячому бульйоні, посоливши його, а також поклавши в нього лавровий лист і зелень. Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе з розмоченим в молоці хлібом пропустити через м’ясорубку, яйце з зеленню збити в блендері. Усе з’єднати, додати вершкове масло, вимісити фарш. Сформувати невеликі кульки. Варити фрикадельки в овочевому бульйоні 10-15 хвилин. Фрикадельки з тріски з зеленню (з 1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе тріски разом з цибулею, шпинатом, салатом і петрушкою пропустити через м’ясорубку, а потім змішати з хлібом, вимоченим у воді. Додати в масу вершкове масло і яйце, посолити, ретельно вимісити фарш. Сформувати фрикадельки і відварити їх в овочевому бульйоні або приготувати на пару. Тефтелі для дітей Тефтелі по складу схожі на котлети, але також містять багато рису і овочів. Поєднання м’яса, злаків і овочів сприяє кращому засвоєнню м’ясних білків. Тефтелі дуже часто подаються з соусами. Тефтелі по-особливому (1,5–2 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Фарш пропустити разом з овочами через м’ясорубку або подрібнити у блендері, змішати з яйцем і борошном, посолити, додати зелень, перемішати. Сформувати кульки, викласти їх в глибоку сковороду і, заливши на 1 / 3 водою, гасити 10 хвилин. Потім додати червоний або білий соус і тушкувати до готовності ще 15 хвилин під кришкою. Класичні тефтелі (2-3 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: М’ясо з цибулею і морквою пропустити через м’ясорубку, додати у фарш попередньо розмочений у молоці хліб і заздалегідь зварений рис, додати яйце і посолити. Вимісити фарш і сформувати тюфтельки, обсмажити злегка в олії, залити червоним соусом і тушкувати в духовці або на плиті під кришкою 30 хвилин. Сирно-рибні тефтелі (2-3 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Хліб вимочити в молоці і пропустити через м’ясорубку разом з філе риби, змішати отриманий фарш з сиром і дрібно нарізаною цибулею. Збити яйце і змішати його з фаршем, посолити, додати зелень. Викласти у форму або сковороду й запікати в духовці 15 хвилин. Змішати молоко зі сметаною до консистенції соусу, залити сумішшю тефтелі і тушкувати ще 10 хвилин. Тефтелі з риби (1,5–2 роки) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Філе разом з вимоченим у воді хлібом пропустити через м’ясорубку, додати жовток, масло і сіль, вимісити фарш. Сформувати тефтелі і укласти їх в глибокий посуд, залити білим соусом на 2 / 3 . Поставити гасити на дуже маленький вогонь на 25-30 хвилин. Дитячі соуси Соуси, доповнюють дитячі м’ясні страви не тільки збагачують їхній смак, але також сприяють кращому засвоєнню продукту і розширюють смакові пристрасті малюка. Особливо часто використовуються соуси в приготуванні тефтелькою. Молочний соус (з 1,5 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Обсмажити борошно на сковороді, щоб вона злегка підрум’янилася, влити молоко і воду і довести до кипіння, почекати, коли суміш загусне, додати сметану, знову дочекатися закипання і вимкнути вогонь. Білий соус (з 2 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Обсмажити борошно на сковороді, щоб вона злегка підрум’янилася, влити бульйон, довести до кипіння, почекати, коли суміш загусне, додати масло або вершки, сік лимона, дочекатися, коли соус закипить, і вимкнути вогонь. Червоний соус (з 2-3 років) Інгредієнти:
Спосіб приготування: Дрібно нарізати цибулю, натерти на тертці моркву, викласти їх в сковороду і злегка обсмажити на рослинному маслі, потім налити туди воду і покласти помідор, подрібнений в блендері до однорідної маси. Додати лавровий лист і сіль і варити 10 хвилин. Дитячі гарніри Що ж приготувати маляті на гарнір до м’ясних страв? Для м’ясних котлет і тюфтельок кращим доповненням стануть відварені або тушковані овочі; рибні котлети добре подати з рисом або овочевим рагу; до тефтелі підійдуть гречка, рис, макарони чи картоплю, а з птахом добре поєднуються зелений горошок, кольорова капуста, рис з овочами. | |
Переглядів: 18984 | |
Всього коментарів: 0 | |